Maso je v našich končinách neodmyslitelnou součástí většiny pokrmů. Kuřecí, vepřové, hovězí, zvěřinové. Každé je určeno pro jiný druh pokrmů a vyžaduje speciální přípravu a manipulaci. Víte však, co všechno maso přežije předtím, než se dostane k vám na talíř?
Maso musí dozrát
Dozřívání masa je proces, o kterém nemá většina lidí ani ponětí. Například hovězí maso dozrává ve speciálních podmínkách i několik týdnů. Při přesně stanovené teplotě (není to však extrémně nízká teplota) a vlhkosti zavěšené maso neshnije ani se nezačne kazit. Toto je velmi rozšířený mýtus. Dobře vyzrálé maso má bohatší chuť a lépe se zpracovává. Tepelnou úpravou odstraníme i všechny bakterie, které by se na mase mohly uhnízdit.
Nějaký čas pobude iv přepravkách
Naše přepravky na maso se používají i pro dlouhodobější skladování. Jelikož je maso naskládané na sobě, nemá dostatečný přísun vzduchu a proto by mělo být dostatečně vychlazené, aby v něm nezačaly probíhat hnilobné procesy. Přepravky musí být před uskladněním masa na 100 % čisté.
Jako maso uchovat déle
Mražení masa je ověřený způsob, jak jeho chuť a čerstvost udržet i několik týdnů či měsíců. Pokud máte v mrazáku roční kuře, nedoporučujeme ho jíst, ale většina druhů masa vydrží při minusových teplotách dostatečně dlouho.
Vyzkoušejte zapomenuté techniky
Respektive znovuobjeveno. Sušené maso je oblíbený a chutný snack plný bílkovin, který si umíte připravit doma (buď v sušičce na potraviny nebo v troubě) a vydrží vám i měsíc. Například hovězí maso nakrájené na tenké plátky necháte 12-24 hodin marinovat v solí pepře a následně ho sušíte hodinu na 75 stupňů (pro odstranění bakterií) a 5-12 hodin na 50 stupňů dokud úplně nevyschne. Takto upravené maso je skvělé na cesty nebo se nekazí a v chladničce v zavřené sklenici vydrží i měsíc.
Indiáni si sušili maso na koňském hřbetě pod sedlem během jízdy, toto řešení však příliš nedoporučujeme.