Skladování ovoce a zeleniny se zdá jako jednoduchá věc, ale přitom jde doslova a komplexní vědu. V dnešní době jsme zvyklí na mrazničky a zavařované kompoty. Jak však skladovali ovoce a zeleninu naši předkové bez elektřiny?
Přívod vzduchu
Základem toho, aby vám ovoce a zelenina neshnily, je správný přívod vzduchu. Ne proudění, ale jen samotná možnost jednotlivých plodů dýchat. Takovou možnost poskytují například i přepravky na ovoce a zeleninu, které mají v sobě průduchy, díky kterým se vzduch dostane ik plodům ve spodní části přepravky.
Teplota
Při skladování je důležitá i samotná teplota. Sklep pod zemí si drží celoročně stálou teplotu například 12 stupňů. Ať je venku + 40 nebo - 20, ve sklepě máte stále příjemný chládek, který prospívá i vaší zelenině a ovoci.
Pravidelná kontrola
Během zimy je třeba ovoce pravidelně kontrolovat a dopřát mu dostatek péče. Vždy přeberte jednotlivé plody a ty, které začínají hnít, vyhoďte. Plíseň by mohla snadno přejít na okolní plody a zkazit tak i celou přepravku.
Správné přepravky
Jak jsme již zmiňovali výše, při skladování je třeba využít těch správných přepravek, které jsou stohovatelné, díky čemuž vám kromě vzduchu poskytnou i více prostoru. Do přepravek můžete uskladnit vše od brambor a cibule až po jablíčka a ořechy.
Kombinace potravin
Naši předkové přesně věděli, které potraviny se navzájem snesou v jedné místnosti, které ne. Možná se budete divit, ale některé druhy ovoce a zeleniny se navzájem nesnesou ani v jedné místnosti a výpary, které navzájem ve velkém množství produkují, urychlí procesy ježdění jiných potravin v dané místnosti. Podobně to samozřejmě funguje i v lednici a není dobré, když například cibuli dáte do přihrádky sovocím.