Přepravky jsou skvělým pomocníkem při sběru, třídění, ale i transportu všech druhů zboží. Jejich široké využití najdeme právě v zemědělství, kde se hojně využívají k přepravě rostlinných výrobků. Jak však zajistit, aby nám zelenina a ovoce v domácnosti vydržela dlouho, například i po celou zimu?
Musí být správně větrané
Přepravky na zeleninu musí splňovat jedno neodmyslitelné pravidlo. Musí mít dostatek větracích otvorů. Nejčastěji jsou používány klasické zelené přepravky na ovoce a zeleninu, které známe již z dob JZD (družstev). Větrací otvory na bocích zajistí dostatečný přísun vzduchu, aby se v zelenině a ovoci netvořily plísně a nedržela se v přepravce vlhkost. Pokud máte doma například starou klasickou červenou přepravku na maso, určitě do ní zeleninu nedávejte. Ta má naopak stěny i dno pevné.
Nedejte šanci plísním
Dno přepravky je také mřížované. Je to tak z toho důvodu, že když se v zelenině vyskytne nějaký nahnilý kousek ovoce, postupem času doslova vyteče na podlahu ve sklepě a většina ostatních plodů to přežije. Kdyby je také dno celé. Hniloba se vám postupně rozšíří v celé přepravce.
Ani nejlepší přepravka nezachrání špatné prostředí
Ideální prostředí pro skladování ovoce a zeleniny je dobře větraný sklep. Je jedno, jestli bydlíte v paneláku nebo v rodinném domě. Necháte-li sklepní okénko otevřené celý rok, ve sklepě bude dostatečná cirkulace vzduchu a v zimě se z něj vytvoří v podstatě chladnička. V tmavém a chladném místě vydrží brambory, cibule nebo jablíčka i do dalšího jara.
Dbejte na čistotu
Pokud během zimy objevíte hnijící plod, vyhoďte ho, vyhoďte i všechny, které se ho dotýkaly, přepravku pečlivě omyjte a teprve potom do ní vraťte zeleninu nebo ovoce. Vyhnete se tak nepříjemnému překvapení a vyhazování celé úrody.
Vyberte si u nás
V našem e-shopu naleznete široké spektrum všech přepravek na ovoce, zeleninu, na maso, ale i na další výrobky. Skladujte vaše potraviny správně a užívejte si jejich sladké plody po celý rok.